
KUNSTWERKEN
[Odd Yzer] Soesterberg maakt alle soorten constructies voor kunstwerken van ferro en non-ferro metaal.
Je eigen ontwerp of kunstwerk in het groot uitbrengen?
Ja, dat kan hier. [Odd Yzer] realiseert alle ontwerpen en kunstwerken op schaal. Van welk soort metaal dan ook. Heb je een maquette en wil je die in het groot uitbrengen? [Odd Yzer] denkt mee en vertaalt unieke idee door tot een stevige, duurzame constructie – met oog voor vorm, materiaal en maakbaarheid.
Van artistiek idee tot technisch perfect uitgevoerd eindresultaat: wij bouwen wat je bedacht hebt.
SOORTEN KUNSTWERKEN
KUNSTWERKEN CONSTRUCTIES

Heb je een maquette, een schets of een idee? En moet dit in ferro of non-ferro metaal worden uitgebracht? [Odd Yzer] is je constructie specialist die je helpt om je kunstwerk tot leven te brengen.
HEKKEN & SMEEDWERK

[Odd Yzer] maakt hekken met een eigen signatuur. Van sierlijke krullen tot strakke lijnen — victoriaans, modern of volledig op maat. Geen vorm te gek, wij buigen het zoals jij het wil.
kunstwerk van Nicky Assmann
Wervel
Vanuit de rol als AutoCAD-tekenaar en maker van de constructie, kreeg ik de kans om een bijzondere bijdrage te leveren aan een kunstproject dat nog altijd indruk op me maakt: Wervel, het permanente lichtkunstwerk van Nicky Assmann in de parkeergarage van het Forum Groningen.
Parkeergarage van het Forum, Groningen
Ik was verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie van het stalen frame waarop de 20 meter lange LED-videosculptuur rust. In nauw overleg met de kunstenaar en andere betrokken partijen heb ik de maquette van Nicky vertaald naar een solide, technisch uitvoerbare constructie die precies de vorm en dynamiek van haar idee ondersteunt.
Mijn rol begon bij het uitwerken van het ontwerp in AutoCAD, waarbij ik niet alleen technische precisie moest hebben, maar ook op gevoel voor esthetiek. De vormgeving van het frame moest namelijk zowel visueel kloppen als bestand zijn tegen de langdurige belasting in een openbare ruimte. Het resultaat is een gebogen stalen structuur die de vloeiende, wervelende beweging van het lichtkunstwerk sierlijk tot haar recht laat komen.
Wat dit project bijzonder maakte, was de combinatie van kunst, techniek en architectuur.
Achter de schermen bracht dit werk vele uitdagingen met zich mee: de LED panelen moesten technisch mee kunnen buigen met de beweging van mijn constructie, daarbij moesten de panelen tevens naadloos op elkaar aansluiten zodat hetgeen dat afgespeeld ook echt perfect getoond wordt. Maar juist dat maakt het mooi. Als constructeur wil je een fundament bouwen waarop anderen verder kunnen creëren – en dat is precies wat hier is gebeurd.
CONTACT

Hallo iedereen,
Mijn naam is Gringo. Ik ben de werkplaatshond van [ODD Yzer].
Mijn baasje hoort de telefoon niet altijd, vooral als hij met de slijptol bezig is.
Stuur een bericht met je telefoonnummer en dan belt hij terug
CONTACT
Hallo iedereen,
Mijn naam is Gringo. Ik ben de werkplaatshond van [ODD Yzer].
Mijn baasje hoort de telefoon niet altijd, vooral als hij met de slijptol bezig is.
Stuur een bericht met je telefoonnummer en dan belt hij terug
kunstwerk door Krijn de Koning
Één van de vier Enigma’s
In 2022 werkte ik mee aan de realisatie van een bijzonder kunstproject in Park Lepelenburg in Utrecht: één van de vier Enigma’s van kunstenaar Krijn de Koning, ter ere van het 900-jarig bestaan van de stad.
Uit naam van D.O.K. Soesterberg werkte ik aan de totale constructie van het tijdelijke kunstwerk in Park Lepelenburg.
Park Lepelenburg, Utrecht
Het werk in Park Lepelenburg van Krijn de Koning bestond uit een ruimtelijke opstelling van kleurrijke elementen, gecombineerd met witte lijnen op het gras. Wat vanaf de grond oogde als een abstract en speels geheel, bleek vanuit de Domtoren één samenhangend perspectivisch beeld te vormen – precies zoals De Koning het ontworpen had.
Mijn rol richtte zich op het ontwerp van de staalconstructie waarbij precisie en afstemming cruciaal waren om het optische effect te laten kloppen.
Het was een inspirerende samenwerking waarin kunst, techniek en stedelijke ruimte samenkwamen – en ik kijk met trots terug op mijn bijdrage aan dit unieke project.
hek ontwerp van Tejo Remy en René Veenhuizen
Ripple, Arlington USA
Ripple is een ongeveer 244 meter (800 ft) lange sculpturale hekconstructie die de stroom van water symboliseert. Het hek bestaat uit golvende panelen van gepoedercoat staal, versierd met felgekleurde elementen die geïnspireerd zijn op de gereedschappen en processen die worden gebruikt in de waterzuiveringsinstallatie. Deze elementen verwijzen naar de rol van micro-organismen in het zuiveringsproces van afvalwater.
Het bevindt zich bij de Water Pollution Control Plant aan 3402 S. Glebe Road in Arlington, Virginia
Over het hek
Als constructiemaker had ik de eer om een rol te spelen in de realisatie van het indrukwekkende kunsthek Ripple, ontworpen door Tejo Remy & René Veenhuizen voor de waterzuiveringsinstallatie in Arlington, Virginia (USA).
Vanuit mijn expertise heb ik het originele ontwerp van de kunstenaars vertaald naar een constructief uitvoerbaar plan op ware schaal. Dit was geen standaard project: het hek bestaat uit golvende stalen panelen die niet alleen esthetisch, maar ook technisch perfect moesten kloppen.
Een belangrijk onderdeel van mijn werk was het ontwerpen van een precisievormmal om de hekdelen in te buigen. Deze mal zorgde ervoor dat elk segment van het hek exact in de juiste bochten werd gebogen – een essentieel proces om het ritmische, vloeibare karakter van het ontwerp in de praktijk tot leven te brengen. De maatvoering moest tot op de millimeter kloppen, zowel in de mal als in het lassen en plaatsen.
allround metaalbewerker
Over Louis Silvertand
Metaal – en vooral het bewerken ervan – heeft me altijd al gefascineerd.
De vonken, het vuur, de harde klappen van de hamer…
Ze vormen een sterk contrast met de sierlijkheid die eruit kan ontstaan. In de afgelopen 28 jaar heb ik mijn ervaring opgebouwd in opbouw, constructie, decoratie, vormgeving en ontwerp.
D.O.K. Soesterberg
Negentien jaar daarvan werkte ik bij D.O.K. Soesterberg, onder leiding van Chris van den Berg. Daar mocht ik aan de meest uiteenlopende projecten werken: van theaterconstructies tot grote kunstwerken in de publieke ruimte.
Wat die opdrachten meestal met elkaar gemeen hadden? Ze waren van staal – en ze weken af van het standaard rechtoe-rechtaan werk. Juist dát soort opdrachten vraagt om een andere aanpak.
Tussen 2006 en 2024 heb ik dus mijn allround metaalbewerking kunnen combineren met een flinke dosis out-of-the-box denken. Die combinatie blijkt van onschatbare waarde. De vrijheid en verantwoordelijkheid die ik bij D.O.K. kreeg in zowel de voorbereiding als de uitvoering, zijn essentieel geweest voor mijn ontwikkeling.
Ik zie mijn werk als een studie voor het leven aan de ‘autodidactische academie’. Er is altijd een volgend niveau om te bereiken.
En wie weet… misschien daagt jouw vraag me uit om daar te komen.

